اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی

اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی

در این اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی مخازن یکی از واحدهای اصلی پروسه هضم لجن در فرایند تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال می‌باشد. و دارای ابعاد نسبتاً بزرگ می‌باشند و معمولاً سقف و کف آنها به شکل شیب‌دار می‌باشد. وجود فشار گاز داخلی ناشی از هضم لجن و نیز پر شدن آن از لجن در اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی ایجاب می‌کند که این مخازن کاملاً ایزوله باشند.در اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی این سازه‌ها به علت فشار زیاد داخلی لجن که در آنها وجود دارد و نیز تغییرات دمای بالا مسائل طراحی و اجرائی خاص خود را دارا می‌باشند.

در این گونه سازه‌ها در اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی مشکل اجرایی سقف به مراتب بیشتر است. شمع‌بندی ساده برای قالب‌بندی سقف این سازه‌ها جوابگو نخواهد بود چرا که، اولاً : با توجه به نیروهای وارده به آنها، ضخامت بتن سازه‌ای قابل توجه و در نتیجه، وزن مرده وارد به قالب تا زمان گیرش بتن بسیار زیاد می‌باشد. ثانیاً : ارتفاع داخلی آنها زیاد است و لذا طول شمع‌ها بسیار زیاد‌تر از مقدار معمول خواهد شد. ثالثاً : بعلت اینکه کف این مخازن شیب دار است و شمع‌ها به تنهایی امکان استقرار نخواهند داشت، و می‌بایست بوسیله مهاری‌های مناسب مهار شوند تا از حرکت در روی کف جلوگیری شود. رابعاً : قالب‌بندی برای سقفهای شیب‌دار با دهانه بزرگ کاری بسیار سخت می‌باشد.

برای اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی یکی از روشهای معمول برای اجرای چنین سقفهایی، استفاده از داربست حجمی در داخل مخزن و قالب‌بندی بر روی آنها می‌باشد. با توجه به شیب دار بودن سقف، بتن‌ریزی می‌بایست در چندین مرحله انجام شود.برای اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی قالب و داربست بکار رفته می‌بایست تا اتمام کامل سقف درجا باقی بماند و این باعث صرف زمان و هزینه زیادی خواهد شد. علاوه بر این خود داربست‌بندی در حجم بزرگ زمان‌بر بوده و باعث به عقب افتادن زمان بهره‌برداری طرح خواهد شد. بنابراین این مهندسین مشاور برای اجرای تصفیه خانه آب آشامیدنی تصمیم گرفت که در یکی از پروژه‌های خود روشهای مختلف اجرای سقف مخازن هاضم لجن را بررسی و مقایسه اقتصادی کند

طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی

طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی

درطرح جامع طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی سه روش دفع فاضلاب مورد بررسي قرارگرفته بودكه درمطالعات طرح تفصيلي روش ايجاد شبكه فاضلاب و تصفيه انتخاب گرديد. دراين روش طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی با توجه به جهت شيب طبيعي زمين، پيش بيني گرديده ، كه فاضلاب جمع آوري شده توسط شبكه، ازطريق لوله هاي قطورويمپاژيد و تصفيه خانه هدايت شود و پس از تصفيه پساب حاصله در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی به مصرف كشاروزي برسد. در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی شبكه شهری سه رشته خطوط اصلي در امتداد درنظر گرفته شده كه بنا به شيب كم زمين، درمسافت طولاني اجباراً عمق لوله از سطح زمين زياد مي گردد درنتيجه در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی دربعضي نقاط، تعبيه پمپ پيش بيني شده است. بدين ترتيب، مجموعه خطوط لوله اصلي درعمق هاي بيشتر قرارگرفته و فاضلاب بوسيله پمپ هاي پيش بيني شده در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی به تصفيه خانه هدايت مي گردد.

در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی با توجه به وضعيت نفوذپذيري زمين وشرايط اقتصادي-اجتماعي ساكنين كه درتعيين ميزان فاضلاب موثر است، با ضرائب پيك و حداقل تعيين گرديده است، در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی ميزان حداكثر و حداقل فاضلاب بدست آمده از محاسبات برمبناي جمعيت اين ناحيه مقدار مشخصی می باشد. فاضلاب واحدهاي مسكوني در طراحی تصفیه خانه آب آشامیدنی ازطريق لوله هاي فرعي فشار قوي 200 تا 300 واقع در زير مسير ارتباطي مجاور واحدها، وارد خطوط اصلي شبكه گرديده و يا مستقيماً ب منهول تخليه مي شود.

طراحی تصفیه خانه آب

طراحی تصفیه خانه آب

در طراحی تصفیه خانه آب و پیش تصفیه برای بهبود وافزایش راندمان حذف مواد معلق و کلوئیدی از سیستم های اختلاط سریع و اختلاط آرام (انعقاد و لخته سازی) به همراه ته نشینی استفاده می گردد.
حوضچه های ته نشینی در طراحی تصفیه خانه آب به صورت ساده یا با استفاده از لاملا( برای بالا بردن راندمان و کاهش سطح ته نشینی) به صورت مستطیلی و دایره ای ساخته می شود.
فیلتر شنی واحد فیزیکی در طراحی تصفیه خانه آب برای حذف ذرات معلق با استفاده از بسترهای مختلف می باشد.
این فیلترها به صورت ثقلی و تحت فشار و همچنین عمودی و افقی مورد بهره برداری قرار می گیرد. این فیلترها متشکل از مدیای مختلف از قبیل ، آنتراسیت ، ماسه ، سیلیس ، شن و…. می باشد.
در سیستم های مختلف در طراحی تصفیه خانه آب و RO نیازمند به تزریق مواد مختلف و همچنین تزریق مواد گند زدا می باشیم که پکیج کامل شامل پمپ های تزریق و میکسرها ، منبع ذخیره و تجهیزات ابزار دقیق در طراحی تصفیه خانه آب درنظر می باشد.
تزریق ها شامل اسید و باز و همچنین آنتی اسکالانت ، بیو ساید و …. می باشد.
همچنین در طراحی تصفیه خانه آب این واحد برای جلوگیری از گرفتگی لوله ها و همچنین حفاظت از تجهیزات مکانیکی تصفیه خانه ها آشغالگیرها تعبیه می شود.
در طراحی تصفیه خانه آب آشغالگیرها بسته به قطر موادی که حذف می کنند به درشت ، متوسط ، نرم و ریز پالاینده ها تقسیم می گردد. راندمان این سیستم ها بین 70 تا 90 % خواهد بود که به صورت دستی یا مکانیکی عمل می نماید.

اجرای تصفیه خانه آب

اجرای تصفیه خانه آب

اجرای تصفیه خانه آب : آب ماده‌اي فراوان در كره زمين است. به شكلهاي مختلفي همچون دريا، باران، رودخانه و … ديده مي‌شود. آب در چرخه خود، مرتباً از حالتي به حالت ديگر تبديل مي‌شود اما از بين نمي‌رود. هر گونه حيات محتاج آب مي‌باشد، انسانها از آب آشاميدني استفاده مي‌كنند يعني آبي كه كيفيت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد. اجرای تصفیه خانه آب مجموعه عملياتي كه به منظور آماده كردن آب براي مصارف مورد نظر اجرا مي گردد، «تصفيه آب» و مجموعه تأسيسات و تجهيزاتي كه عمليات تصفيه آب را در بر مي گيرد «تصفيه‌خانه» ناميده مي‌شود بنابراين براي تهيه آبي مناسب براي شرب و مصارف عمومي شهري يك رشته عمليات در اجرای تصفیه خانه آب به اجرا گذارده مي‌شود تا آب دريافتي از منابع آب را با كيفيتي قابل قبول در چهارچوب استاندارد «آب آشاميدني» تحويل نمايد.آب آشاميدني استاندارد به طور كلي آبي است كه بيرنگ، بي‌بو و با طعم مطبوع و گوارا كه مصرف آن حتي در دراز مدت هم به لحاظ عاري بودن از مواد مضر، ضرري براي سلامتي مصرف كننده نداشته و خسارتي به تجهيزات انتقال، توزيع و مصرف وارد نياورد.عملياتي كه در اجرای تصفیه خانه آب آشاميدنی در رابطه با تصحيح كيفيت آب اجرا مي‌شود بستگي به كيفيت آب منابعي دارد كه براي تأمين آب آشاميدني در نظر گرفته مي‌شود و طرح اجرای تصفیه خانه آب نيز با در نظر گرفتن اينكه آب تصفيه شده براي چه مصرفي در نظر گرفته خواهد شد پيش‌بيني مي‌شود.

منابع آب كه به منظور تأمين آب آشاميدني و اجرای تصفیه خانه آب به كار گرفته مي‌شوند، شامل؛

منابع آبهاي سطحي؛ درياها و درياچه‌ها، آبگيرها و بركه‌ها، رودخانه‌ها و جويبارها
منابع آبها زيرزميني؛ چاه‌ها، قنوات و چشمه‌ها، است.

که در بعضي از تأسيسات اجرای تصفیه خانه آب از يك يا چند منبع مختلف آب دريافت و تصفيه می‌شود. به هر حال اقداماتي كه در زمينه اجرای تصفیه خانه آب منظور خواهد شد، آب دريافتي را به آب آشاميدني تبديل خواهد كرد و به همين جهت مطالعه كيفيت فيزيكي، شيميايي و ميكروبيولوژيكي منابع مورد نظر تأمين آب آشاميدني براي ايجاد يك سيستم اجرای تصفیه خانه آب فاضلاب و توزيع آب سالم ضرورت پيدا مي‌كند.

تصفیه خانه آب آشامیدنی

تصفیه خانه آب آشامیدنی

تصفیه خانه آب آشامیدنی و شیرین سازی آبهای شور

تصفیه خانه آب آشامیدنی به روش نمکزدایی به عنوان یکی از بهترین راه حلهای تأمین آب به خصوص در مناطق مدیترانه ای و اقلیم خشک مطرح می باشد. اسمز معکوس یکی از فرایندهای متداول شیرین سازی آب دریاست. در این فرایند از فشار برای معکوس نمودن جریان اسمزی آب از درون یک غشای نیمه تراوا برای آب لب شور و دریا استفاده می شود.

کلیه فرایندهای SWRO وBWRO جهت عملکرد مناسب نیازمند فرایند تصفیه خانه آب آشامیدنی میباشند. فرایند پیش تصفیه در تصفیه خانه آب آشامیدنی مناسب علاوه بر جداسازی ذرات معلق و کلوییدی توانایی جداسازی جلبکها و دیگر موجودات بیولوژیکی را تا میزان بالایی دارد که در نقش یک گارد محافظ برای واحد اسمز معکوس عمل می نماید.

واحد اسمز معکوس تصفیه خانه آب آشامیدنی با توجه به دما و میزان شوری میتواند به صورت تک پاس یا دو پاس طراحی و ساخته شود. در بسیاری موارد استفاده از واحد تک پاس برای حصول به استاندارد اروپا در مورد تصفیه خانه آب آشامیدنی کافی نمیباشد. برای رسیدن به محدودهی مجاز بورون براساس استاندارد سازمان بهداشت جهانی( mg/l 5/0) بکارگیری پاس دوم واحد اسمز معکوس نیز گاهاً ضروری است.

انتخاب نوع مناسب توربین بازیافت انرژی تصفیه خانه آب آشامیدنی، نقش بسیار مهمی در بهینه سازی هزینه انرژی الکتریکی مصرفی تأسیسات آب شیرین کن آب دریا دارد. تصفیه خانه آب آشامیدنی توانایی تأمین توربین بازیافت انرژی با متریال مقاوم در برابر آب دریا نظیر داپلکس یا سوپر داپلکس را متناسب با ظرفیت واحد آب شیرین کن آب دریا را دارد.

به طور معمول تأسیسات آب شیرین کن برای مصارف شرب و صنعتی نیازمند تصفیه نهایی جهت اضافه نمودن املاح یا خالص سازی مجدد می باشند.

تعیین نوع و ترکیب فناوریهای مختلف جهت رسیدن به میزان سرمایه گذاری و بهره برداری بهینه در واحدهای آب شیرین بسیار حایز اهمیت است.

سیستمهای پیش تصفیه در تصفیه خانه آب آشامیدنی

طراحی و انتخاب پیش تصفیه تأسیسات آب شیرین کن تصفیه خانه آب آشامیدنی وابسته به نوع و کیفیت آب شور ورودی می باشد.

زمانیکه ذرات جامد معلق، رشد بیولوژیکی و کلوئیدی منجر به ریسک بالای کاهش طول عمر ممبرانهای اسمز معکوس میگردند، پیش تصفیه در تصفیه خانه آب آشامیدنی برای عملکرد صحیح واحد اسمز معکوس ضروری است و بخشی از هزینه های مربوط به سرمایه گذاری اولیه و هزینه های بهره برداری را به خود اختصاص می دهد. بزرگترین پیامد در پیش تصفیه ضعیف، کاهش طول عمر ممبران ها و نهایتاً گرفتگی آنها است. نتایج حاصله از گرفتگی ممبرانها، کیفیت پایین و شوری بالا در آب خروجی از واحد اسمز معکوس در تصفیه خانه آب آشامیدنی است.